Fullt hus på dialogkonferanse om elektrisk tungtransport

45 deltakere fra både næringslivet og myndighetene i Salten møtte opp da Fjuel Bodø, ISE Utvikling og Grønt Landtransportprogram inviterte til dialogkonferanse om elektrisk tungtransport 19. mars.

Konferansen fant sted på Energihuset i Bodø, og samlet et bredt spekter av aktører fra transportbransjen, leverandører og offentlig sektor.

– Vi er svært fornøyde med oppmøtet og engasjementet. Dette viser at det er stor interesse for grønn omstilling i transportnæringen, sier Trond Arne Wilhelmsen i Bodø Energi, som holdt innlegg om ladeinfrastruktur i Salten og etablering av underveislading for tunge kjøretøy i Bodø havn.

Wilhelmsen trekker frem viktigheten av å tilby slike møteplasser for å styrke kunnskapen i regionen.

– Ved å dele fakta og erfaringer unngår vi at myter og rykter etablerer seg som sannheter. Dette er helt avgjørende for at bransjen skal kunne ta gode valg. Målet vårt er at det skal være trygt og forutsigbart for både transportører og deres kunder å velge elektriske løsninger. Derfor er vi allerede i gang med planleggingen av neste møte, sier han.

– Vi må snakke sammen, ikke forbi hverandre

En av hovedinnlederne var Bjørn Røst Kjørmo fra Grønt Landtransportprogram (GLP), som viste hvordan GLP arbeider på tvers av næringsliv og myndigheter for å kutte utslipp i transportsektoren.

– For oss er det viktig å kunne møte bransjen der de er, og dele kunnskap om hva som finnes av data, verktøy og støtteordninger. Det er et stort informasjonsbehov. Mange har spørsmål eller kjenner på usikkerhet knyttet til teknologivalg, økonomi og infrastruktur, sier Kjørmo.

Han mener slike møteplasser er avgjørende for å lykkes med utslippskutt som også er økonomisk lønnsomme.

– Vi må snakke sammen, ikke forbi hverandre. Når hele verdikjeden – fra kjøretøyprodusenter til transportører, transportkjøpere og de som bygger infrastruktur – er i samme rom, skjer det noe. Da kan vi rydde bort misforståelser og i stedet se på hvordan vi sammen kan løse utfordringene. Terskelen for å ta direkte kontakt med hverandre i etterkant, senkes også etter et fysisk møte. I Bodø var det tydelig at mange både vil og kan. Det var veldig hyggelig med så godt oppmøte og ikke minst engasjementet vi så i spørsmålsrunden på slutten av dagen, sier han.

– Vi må få dette til å fungere i praksis

Espen Westermann, fabrikksjef ved Vartdal Plast i Bodø, deltok på møtet for å få bedre innsikt i hvordan de kan redusere utslipp i sin transportkjede.

– For oss handler det om å få hele verdikjeden til å spille på lag. Vi er allerede involvert i arbeidet med hele verdikjeden fra råmaterial til materialgjenvinning for å redusere klimabelastningen, men transportleddet er en stor del av bildet. Da er det utrolig verdifullt å få førstehåndsinformasjon fra både leverandører og Enova, sier Westermann.

Han trekker frem viktigheten av å forstå de praktiske sidene ved elektrisk transport.

– Det må ikke bare være mulig i teorien. Vi må få det til å fungere i praksis – i vårt lokale nettverk, med våre samarbeidspartnere og innenfor våre logistikkbehov. Slike møteplasser gjør det lettere å se hva som må på plass og hvem vi må snakke med, sier han.

– Viktig bidrag til det grønne skiftet

Nils Petter Russånes fra Statens vegvesen mener dialogkonferansen er et viktig bidrag for å lykkes med det grønne skiftet også innen tungtransporten i nord.

– Det er krevende å få tungbiltransporten utslippsfri, særlig i Nord-Norge, og derfor er det veldig bra at Bodø Energi tar initiativ til en slik konferanse. Det var et imponerende oppmøte, stort engasjement og mange gode spørsmål. Jeg ble positivt overrasket over hvor mye næringslivet selv gjør for å løse utfordringene, og hvor viktig rolle Enova spiller, sier han.

Russånes trekker frem at slike møteplasser gjør det enklere å dele kunnskap og erfaringer på tvers av sektorer.

– Det er svært nyttig å samle transportører, myndigheter og leverandører i samme rom. Det gir et solid grunnlag for samarbeid, og gjør oss bedre rustet til å få fart på etableringen av ladeinfrastruktur i regionen, sier han

Neste
Neste

Rakel Hunstad deltok i podcasten "Energisk"